Close,Up:,Unrecognizable,Young,Woman,Suffering,From,Autoimmune,Incurable,Dermatological

Ψωρίαση

ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση:

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο χρόνιο νόσημα, μη μεταδοτικό, που προκαλεί μια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδη δερματοπάθεια. Εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Μερικοί εκλυτικοί παράγοντες είναι οι λοιμώξεις, ο ήλιος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ψυχολογική επιβάρυνση, ορισμένα φάρμακα κ.α.

Πρόκειται για μια συχνή πάθηση με κλινική εικόνα που ποικίλλει. Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης με συχνότερη την ψωρίαση κατά πλάκα (80%) ενώ άλλες μορφές είναι η σταγονοειδής, η ερυθροδερμική και η φλυκταινώδης.

 

Συμπτώματα:

Μερικά από τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι:

  • Ερυθηματώδεις πλάκες στο δέρμα που συχνά καλύπτονται από ξηρά λέπια.
  • Δέρμα που τραυματίζεται και ματώνει εύκολα.
  • Δυσχρωμία και πάχυνση νυχιών
  • Πόνος και δυσκαμψία αρθώσεων- το 1/3 των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

 

Θέσεις εντόπισης είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, οι παλάμες, τα πέλματα, το τριχωτό της κεφαλής, τα γεννητικά όργανα, ο ομφαλός, η οσφύ και πιο σπάνια το πρόσωπο. Μπορεί επίσης να προσβληθούν το καρδιαγγειακό, οι νεφροί, οι οφθαλμοί και το πεπτικό.

Σε σοβαρότερες μορφές οι βλάβες της ψωρίασης μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να ενωθούν μεταξύ τους σχηματίζοντας μια ενιαία ερυθηματώδη πλάκα.

 

Διάγνωση:

Η διάγνωση γίνεται εξ’ αποκλεισμού άλλων παθήσεων μέσω οικογενειακού ιστορικού, αιματολογικών εξετάσεων και ακτινογραφιών.

 

Θεραπεία:

Η θεραπεία είναι μόνο υποστηρικτική με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κύριες κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα της ψωρίασης είναι:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • Στεροειδή (ενέσεις, χάπια, αλοιφές)
  • Αντιρευματικά φάρμακα – τροποποιητικά της νόσου (DMARDS)