Vitiligo,On,The,Hands,With,White,Background

Λεύκη

ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Λεύκη

Τι είναι η λεύκη:

Είναι μια αυτοάνοση, μη μεταδοτική δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από λευκές περιοχές στο δέρμα και στους βλεννογόνους λόγω απώλειας μελανίνης . Οι λευκές περιοχές μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος μετά από κάποιο διάστημα και ο αποχρωματισμός αυτός σπάνια υποστρέφει.

Εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά κυρίως μεταξύ 10-30 ετών και προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού. Είναι συχνότερο όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό λεύκης ή όταν συνυπάρχει άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνισή της είναι ένα έντονο στρεσογόνο γεγονός, ένα ηλιακό έγκαυμα ή κάποιο δερματικό τραύμα.

Συνήθως εμφανίζεται στις περιοχές που βλέπει περισσότερο ο ήλιος όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Μπορεί επίσης να προσβάλλει τον βλεννογόνο της ρινικής και στοματικής κοιλότητας, το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

Εκτός του αποχρωματισμού ο ασθενής δεν αναφέρει άλλη συμπτωματολογία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις οι προσβεβλημένες περιοχές είναι δυνατόν να προκαλούν πόνο και κνησμό.

 

Μορφές λεύκης:

Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι η γενικευμένη και η τμηματική. Η γενικευμένη είναι η πιο κοινή, με τις λευκές κηλίδες να εμφανίζονται συμμετρικά στο σώμα. Στην τμηματική οι κηλίδες παρουσιάζονται σε ένα τμήμα του σώματος, συνήθως ξεκινά σε μικρότερη ηλικία και εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί.

 

Διάγνωση:

Λήψη ατομικού ιστορικού και εξετάσεων αίματος για τη διαπίστωση άλλων αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και οικογενειακού ιστορικού εμφάνισης λεύκης.

Εξέταση των προσβεβλημένων περιοχών με την ειδική λυχνία Wood. Σε περίπτωση αμφιβολίας μπορεί να γίνει βιοψία δέρματος.  

 

Θεραπεία:

 Τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή η οποία πρέπει να ξεκινά εγκαίρως και συνιστάται για μικρές περιοχές. Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρειάζονται στενή παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών και δεν μπορούν να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής.

Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος (Ecximer Laser) που είναι αποτελεσματικό τόσο για την τμηματική όσο και για την γενικευμένη μορφή χωρίς τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Χημειοφωτοθεραπεία (PUVA) δηλαδή φωτοθεραπεία UVA μαζί με λήψη της φαρμακευτικής ουσίας ψωραλένιο. Χρησιμοποιείται στην γενικευμένη μορφή αλλά χρειάζεται στενή παρακολούθηση για αποφυγή σοβαρών παρενεργειών.

Τοπικά σκευάσματα αναστολέων Καλσινευρίνης. Έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε βλάβες σε κεφάλι και λαιμό και μπορεί να συνδυαστεί με φωτοθεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία με μεταμόσχευση δέρματος από υγιείς περιοχές. Επιλέγεται συνήθως όταν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει, σε άτομα που η λεύκη έχει σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Αποχρωματισμός του υγιούς δέρματος. Αφορά πολύ ειδικές περιπτώσεις που οι υγιείς περιοχές είναι ελάχιστες και καμία άλλη θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική.